Lambanız İçin Doğru Ampulü Nasıl Bulursunuz?
Işık, gündelik işlerin tamamlanabilmesi için en gerekli ihtiyaçların başında gelir. Hayati ihtiyaçların giderilmesi, iş hayatının sürmesi, sosyal faaliyetler yapılabilmesi, yaratıcı düşünceler oluşturulabilmesi gibi birçok kritik konuda ışığın rolü oldukça büyüktür. Güneş ışığından faydalanılan sürenin dışında da yeterli aydınlatma ile güne devam etmek gerekir. Yeterli ve doğru aydınlatma için hem aydınlatma ürünlerini tanımalı hem de doğru ampulü seçmelisiniz. Bu iki seçim birbiri ile doğru eşleştiğinde gün ışığı alamadığınız zaman dilimlerinde ya da karanlık günlerde de yeterli ışık sağlayabilirsiniz.
Yapay ışık kaynağı, tıpkı doğal ışık kaynağı gibi alana yayılabilmelidir. Bu sebeple tavan merkezli aydınlatmalar kullanılabilir. Tavan merkezli aydınlatmalarda ışık tek bir noktadan alanın tamamına yayılır. Tavana sabitlenen bu aydınlatmalarda yeterli ışığı sağlayabilmek için doğru ampul seçimi yapmak önemlidir. LED ampuller verdikleri parlaklık ile geniş alanlarda da yeterli ışık sağlayabilir. Aydınlatma seçiminde mekan özelliklerine, mekanın kullanım amacına, mekan içerisinde gerçekleştirilen eylemlere, kişi ya da kişilerin isteklerine, aydınlatma ürünlerine, ampul özelliklerine özen göstermek gerekir. Geniş ürün yelpazesiyle Mylamp markasının ürünlerini inceleyerek beklentilerinizle uyumlu ürünlere kolayca erişebilirsiniz.
Evde Hangi Ampul Kullanılmalı?
Evinizin aydınlatmasını sağlamak için doğru ampulü ararken ampul çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştırabilir. Akkor, halojen, floresan, kompakt floresan ve LED ampul çeşitleridir.
Elektrik akımını ısıya dayanıklı hale getiren yüksek dirençli teller vasıtasıyla ışığı veren ve flaman özellikli olan akkor ampuldür. Akkor ampulün alanında hava yoktur. Ampulün içindeki metal akkor ısı üretir. İç mekanlar için tercih edilebilir.
Halojen özellikli ampullerde akkor ampullerin özelliklerine ek olarak tungsten flamanı bulunur. Ampul bu sayede aynı güce sahiptir ancak boyutu akkor ampullerden daha küçüktür. Ampulün içinde halojen gazı mevcuttur. Bu gaz, tungsten flamanında meydana gelebilecek kararmayı önler ve camın kararmasını engeller. İçeriğinde cıva buharı bulunduran floresan, iç kısmında yer alan fosfor kaplama sayesinde görünür ışık yayar. Ofislerde, üretim alanlarında ve özellikle tavan aydınlatmalarında kullanılır.
Tasarruflu ampul olarak da bilinen kompakt floresan ampuller yüksek ışık yaymasına karşın düşük elektrik enerjisi tüketir. Bütçe dostudur ve uzun süreli kullanıma olanak sağlar.
Açılımı Light Emitting Diode olan LED ampuller uzun ömürlü oluşuyla öne çıkar. Aynı zamanda, küçük boyutlarda üretilebilmesi, dayanıklı olması, hızlı bir şekilde açılıp kapanabilmesi ile tercih edilme sıklığı artar. Hem ev hem ofis yaşantısı için uygundur. Her alanda kullanımı mümkün olan LED ampullerin çeşitleri de istekler dahilinde çeşitlendirilmiştir.
Kaç Metrekareye Kaç Watt Ampul?
Tasarruflu olması sebebiyle en çok tercih edilen ampullerin başında LED ampul gelir. LED ampuller, Watt ve lümen özellikleri ile değerlendirilir. Ampulün harcadığı enerji miktarını gösteren detay Watt’tır. Watt, ödenecek olan elektrik faturasının miktarını ortaya koyan bir detaydır. Ampulün toplam ışık çıktısını gösteren ana unsur lümendir. Bir ampulün lümen değeri ne kadar yüksekse vereceği ışık da o denli fazladır.
LED ampuller çeşitli lümen değerlerine sahip olarak üretilir. Böylece hem iç hem de dış mekanlar için kullanılabilir. LED ampul seçerken doğru ampulü seçmek için odanın büyüklüğüne göre tercih yapmanız gerekir. Her metrekare için 100 lümen değerine ihtiyaç duyulur. Bu yaklaşık bir değerdir. Örneğin; ampulü tercih edeceğiniz odanın büyüklüğü 20 metrekare ise 2000 lümen değerinde bir ampul kullanabilirsiniz. Ancak bu standart bir değer değildir. 20 metrekare alanı 1000 lümen değerindeki ampul de aydınlatabilir. Mekanın ne kadar aydınlık olmasını istediğinize göre bu değer değişebilir.
LED FLAMENT RUSTİK AMPUL ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Ampul Nasıl Seçilir?
Ampul çeşitleri artan aydınlık ihtiyacı, farklı alanların aydınlatılması, aydınlatma amaçlarının değişkenlik göstermesi, estetik kaygılarla da hareket edilmesi ve aydınlatmaların dekor olarak da kullanılmasıyla birlikte çeşitlendirilir. Doğru ampul seçerken bu faktörlerin hepsini değerlendirerek karar verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Farklı ortamlarda da rahatlıkla kullanılabilen ve popülerliği artan LED ampul seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Oldukça geniş bir ürün çeşitliliği sunan LED ampulleri kullanacağınız mekana göre seçebilirsiniz. Renk sıcaklığı seçim yapma konusunda yardımcı olabilir. Düşük renk değerlerine sahip ampuller sarı ve sıcak aydınlatma sağlar. Yüksek renk değerine sahip ampuller beyaz ve soğuk aydınlatma sunar. Bir diğer önemli nokta ise ampulün verimlilik faktörüdür. Lümen değerini Watt değerine böldüğünüzde çıkan sonuç ampulün verimliliğini ifade eder. Watt başına ne kadar ışık verdiğini bu değer gösterir. Verimli bir aydınlatma sağlarken aynı zamanda enerji tasarrufu yapmak istiyorsanız LED aydınlatma ürünleri sizin için doğru ampuller sınıfındadır. Hem yüksek verimlilik sunan hem de uzun ömürlü LED ampulleri Mylamp kalitesiyle edinebilir, kullanacağınız alanda etkin aydınlatma sağlayabilirsiniz.
Mutfak Aydınlatması Kaç Watt Olmalı?
Aydınlatma ihtiyacı yaşam alanlarına ve kullanım zamanlarına göre değişkenlik gösterir. Giriş holü aydınlatmak için doğru ampul 35 Watt değerine sahip halojen lambalar ya da ankastre spotlar olabilir. Özellikle dar antreler için parlak ışık tercih etmek, alanı olduğundan büyük ve ferah gösterir.
Salon ve oturma odasında farklı yoğunluk veren ampullere yönelmelisiniz. Yatay ve dikey formda ışık kaynaklarından faydalanmak mekanı daha iyi kullanmanıza olanak sağlar. Genel aydınlatma kullanarak ortam ışığı sağlayabilirsiniz. Bunun için tavana LED lambalar sabitleyebilirsiniz. Odanın tam ortasında, mekanın büyüklüğüne göre 150- 300 Watt değerinde halojen ampul sarkıtabilirsiniz. Mekanın farklı alanlarına aydınlık verebilmek için 20- 30 Watt değerinde lambader ya da aplik tercih edebilirsiniz. Yemek masasının olduğu bölüm için doğru ampul masanın 60- 70 santimetre yukarısında olmalıdır. 30 Watt değerinde floresan sarkıt kullanabilirsiniz.
Merve İkili Rattan Sarkıt Lamba Seti ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Sohbet ve oturma alanında gözü yormayan 20 Watt’lık lambader tercih edebilirsiniz. Okuma alanları için 8 Watt değerinde lambader kullanabilirsiniz. Kitap okumak gibi odaklanma gerektiren eylemlerde ışığı sağ, sol ya da arka taraftan almanız işinizi kolaylaştırabilir.
Mutfak için doğru ampul metrekare başına 12 Watt değerinde homojen bir aydınlatma kaynağıdır. Buna ek olarak tezgahta yapılan işlerin konforunu artırmak için tezgahtan 50 santimetre yukarıdan ampul takabilirsiniz. Bu ampul ek aydınlatma olduğundan göz yormaması için maksimum 13 Watt’lık olabilir. Koridoru uzunluğuna göre aydınlatma seçenekleri değişebilir. 100 Watt’lık halojen spotlarla koridor aydınlatması sağlayabilirsiniz. Birkaç farklı noktadan aydınlatma yapmak isterseniz 150 santimetrede bir 11 Watt’lık LED aplikler kullanabilirsiniz.
Yatak odası için tavandan bir sakıt yardımıyla aydınlatma sağlayabilirsiniz ya da duvardan apliklerle estetik bir görüntü oluşturarak odayı aydınlatabilirsiniz. Işık yoğunluğu metrekare başına 10 Watt olabilir. Buna ek olarak yatak yanından 60 santimetre uzaklıkta ve 80 santimetre yüksekliğinde LED başucu lambaları tercih edebilirsiniz.
Banyo ve tuvaletler için doğru ampul floresanlardır. Mekanın büyüklüğüne göre parlaklık değerini belirleyebilirsiniz. Banyo güne hazırlanma alanı olduğundan daha parlak ışığa ihtiyaç duyabilirsiniz. Vurgu ışıklarını dikey yönde aynanın yanına yerleştirebilirsiniz. Floresan spotlarla daha parlak aydınlatma sağlayabilirsiniz. Banyo ve tuvaletlerde aydınlatma ürünlerini yerleştirirken su teması olmayacak noktalar belirlemelisiniz. Bu alanlar için özel üretilen aydınlatma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Mylamp ürünleriyle evinizin her alanını yeterli ışıkla aydınlatabilirsiniz.
Önceki yazımızı https://www.mylamp.com.tr/yeni-eviniz-icin-aydinlatma-onerileri linkinden inceleyebilirsiniz.