Lamba Seçimi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
Gün ışığının yetersiz kaldığı ya da olmadığı ortamlarda lamba kullanma gereksinimi duyulur. Lambalar ortamı aydınlatmanın yanı sıra kişinin nesnelerle olan iletişimini ve yaratıcılık düzeyini de etkiler. Bu sebeple lamba seçimi titizlikle tamamlanması gereken bir süreçtir. Lambaların özelliklerini bilmek lamba seçimini kolaylaştırır. Ev, ofis ya da kurumlar için lamba seçerken Mylamp markasının sitesinde lambaların özelliklerini görebilirsiniz. Bu özellikleri inceleyerek ihtiyacınıza en uygun ürünü seçebilirsiniz. Mylamp klasik, halojen, tasarruflu ve led başlıklarıyla ampullerini müşterilerine sunar. Tasarruflu olarak sınıflandırılan ampuller kompakt floresan ampullerdir ve bu ampullerin üzerinde incelenmesi gereken etiketler bulunur. Bu etiketler şunlardır:
- Watt(W),
- Lümen (lm),
- Renk sıcaklığı (Kelvin),
- Renk,
- Dim edilebilirlik,
- Verim.
Watt cinsinden enerji tüketimi ampulün harcadığı gücü ifade eder. Verilen ışık miktarı ile bir ilgisi bulunmaz. Gelişen teknoloji ile birlikte düşük güçteki ampuller de yüksek güçte ışık verir.
Lümen cinsinden parlaklık ampulün parlaklığının seviyesini gösterir. Ampul parlaklığının artması lümenin artmasıyla doğru orantılıdır. Lümen ve Watt arasındaki ilişkiyi örneklendirmek gerekirse; teknolojinin gelişmesiyle birlikte 40 Watt gücünde klasik bir ampul 7.5 Watt gücündeki LED ampul ile aynı lümen seviyesine sahip olabilir.
Kelvin olarak da adlandırılan renk sıcaklığı ampulün ürettiği ışığın sıcak ya da soğuk olduğunu ifade eder. Lamba seçiminde Kelvin önemli bir özelliktir. 2000 Kelvin bir mumun renk sıcaklığına eşittir. Sarı ve çok koyu renktedir. Bu ışık sıcak olarak nitelendirilir. Ev ya da ofis içerisinde kullanılan sarı ışık 3000- 4000 Kelvin arasında kullanılır. Bu ton günün doğuşu ya da batışıyla ilişkilendirilebilir.
Kelvin değeri büyüdükçe renk daha açık bir tona ulaşır. 5000- 6500 Kelvin arası da açık tonlar olarak nitelendirilir. 6000 ve sonrasında renk, kırık beyaz ve beyaz renktir. 6000 Kelvin sonrası öğlen saatlerinde karşılaşılan açık hava olarak düşünülebilir. Daha açık tonlarda açık mavi rengi devreye girer. Bulutlu bir gökyüzünü andıran bu renk, tavan aydınlatmaları için değerlendirilebilir.
Şeffaf Rustik LED Ampul 6W ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Ampulün sarı ya da beyaz oluşunu renk etiketi ifade eder.
Dim edilebilirlik ampulün teknolojik bir özelliğidir. Ampul parlaklığının seviyesi ile oynanıp oynanamayacağını gösterir. Dim edilebilir ampullerin parlaklık düzeyi değiştirilebilir. Bazı ofis ve evlerde dimmerli anahtarlar mevcuttur. Işık rengi de ayarlanabilir. Böyle bir ortam için lamba seçimi yaparken özellikleri kontrol edilmelidir.
Ampulün verim düzeyi Lümen/ Watt formülü ile belirlenir. Verim düzeyi bir ampulde Watt başına düşen Lümen değerini ifade eder. Aydınlatma sürecinin ekonomik olması için en az güç tüketerek istenen parlaklığa ulaşmak önem arz eder. Mylamp markasının geniş ürün yelpazesini inceleyebilir, beklentilerinizi karşılarken bütçenizi aşmayacak seçenekleri kolayca sıralayabilirsiniz.
Hangi Ampul Daha Çok Aydınlatır?
Her teknolojik üründe olduğu gibi ampullerde de kalite ve verim ürünün özellikleri üzerinden şekillenir. Ampul çeşitlerini ve özelliklerini öğrenmeniz ihtiyaç ve beklentilerinizle uyumlu lamba seçimi yapmanızı kolaylaştırır. Aydınlatma ürünleri ve özelinde ampul çeşitleri hem iç hem de dış mekanlara uygun olacak şekilde tasarlanır.
Gelişen teknoloji ve artan tasarım seçenekleri ile birlikte farklı güç ve verimlilikteki ampullerin çeşitli modellerini bulmak mümkündür. Ampullerin türlerine göre akkor, halojen, floresan, kompakt floresan ve LED olarak birbirinden ayrılır. Akkor özelliğe sahip bir ampul, elektrik üzerinden aldığı akımı ısıya dayanıklı ve yüksek dirençli metal yapıda bir tel vasıtasıyla aktarır. Akkor ampullerde bu tel havasız bir alandadır ve ısı üretimi yapar.
İç mekanlar için tercih edilen bu türün popülerliği fazladır. Halojen özellikli ampullerde akkor özellikli ampullerden farklı olarak tungsten flamanı mevcuttur. Aynı güce sahip olan bu ampul modellerinde lambanın boyutu daha ufaktır. Lambanın içerisinde halojen gazı vardır. Halojen gazı tungsten flamanında oluşması muhtemel incelmeyi engeller. Bu sayede ampul camının kararmasını önlemiş olur. Düşük ağırlıkta cıva buharı bulunan floresan ampuller görünür ışık amaçlı kullanılır.
Ampulün iç yüzeyinde bulunan fosfor kaplama görünür ışık yayılmasına sebep olur. Düşük ölçüde elektrik enerjisi tüketmesine karşın yüksek ışık yayan kompakt floresan lambalar, tasarruflu ampul olarak da isimlendirilir. Bütçe dostu kompakt florasan ampuller, uzun vadeli kullanıma olanak sağlar. Açılımı Light Emitting Diode olan LED ampuller, yarı iletken yapıdadır ve ışığı yayan bir elektrik sistemi oluştururlar. Dayanıklı olması, uzun ömürlü yapısı, değişen boyut seçenekleri, açılıp kapanma hızı ile en çok tercih edilen ampullerin başında LED ampuller gelir. Aydınlatma konusunda mekanın oldukça büyük önemi olsa da genel olarak en çok aydınlığı LED ampullerle elde edebilirsiniz. Kaliteli materyal yapısı ile öne çıkan Mylamp markasının ampul çeşitlerini değerlendirebilirsiniz.
LED Ampul Nasıl Seçilir?
Lamba seçimi için aranılan pek çok özelliği sağlayan LED lambaları seçerken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. LED ampulün Watt değeri, lümen değeri gibi özelliklerini özenle incelemelisiniz. Bu özelliklerin yanı sıra, ihtiyacınıza uygun LED ampul seçerken istenilen aydınlık düzeyi, mekanın genişliği, lambaların kullanım alanları, lamba yerleşimi gibi detaylar göz önünde bulundurulmalıdır.
Ofis, iş yeri, kütüphane, çalışma odası gibi ayrıntılara daha çok ihtiyacınız olan ortamlarda aydınlatma sistemlerini yerleştirme düzeniniz önem arz eder. Aynı şekilde geniş bir alanda tek lamba yeterli olmayabilir. Lamba seçerken ürünün enerji kullanımı ve ekonomik olarak tasarruf sağlaması önemli bir etmendir. Son teknoloji ile üretilen LED ampuller 50.000- 60.000 saat aralığında kullanım ömrüne sahiptir. Gün içerisinde aktif kullanım için 10 saate kadar verimlilik sağlayan LED ampuller, uzun vadeli kullanım için de imkan sunar.
G125 ŞEFFAF LED FLAMENT RUSTİK AMPUL ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
806 Lümen Ne Kadar Aydınlatır?
Ampulün parlaklık seviyesini belirleyen lümen değeri ile elde edeceğiniz aydınlık düzeyini hesaplamak mümkündür. Örneğin; 8 Watt ve 806 lümene sahip bir LED lamba 30 ile 40 metre kareye sahip bir alanı rahatlıkla aydınlatabilir. Bu değerde bir lambayı oda dizaynı için tercih edecekseniz tepe lambası ya da lambader ile birlikte kullanabilirsiniz. 8 Watt 806 lümene sahip 6 adet lamba ile kulis aynası tasarlayabilirsiniz. Lamba seçiminde lambayı kullanacağınız alanı da göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz.
En Kaliteli Led Ampul Hangisi?
Lamba seçiminde kalite ve ekonominin aynı potada erimesi müşteri için avantajlı bir durumdur. Düşük enerji tüketimine karşın parlak ışık saçması ve pek çok aydınlatma sistemi ile birlikte kullanılabilmesi sayesinde öne çıkan LED lambalar, geniş bir renk skalasına sahiptir. Uzun ömürlü kullanıma olanak veren tasarruflu LED lambalar, hastane, okul, ofis gibi çeşitli kurumlarda tercih edilebilir. Ayrıca, teknolojik yeterliliğin bulunduğu ortamlarda çoğu LED lamba ışık düzeyi, parlaklık ve renk gibi özelliklerin değişmesine imkan sağlar. Ev içi kullanımlarda özellikle çocuk odaları için idealdir.
Lamba seçimi sırasında lambayı tercih edeceğiniz ortamın imkanlarını da değerlendirmelisiniz. Kumandalı LED ampuller, akıllı ev ve ofis sistemleriyle entegre bir şekilde çalışabilir. Güvenlik sistemleriyle birleştirilebilen sensörlü LED lamba ile olası bir tehlike anından hızla haberdar olabilirsiniz. Dekoratif LED ampuller ile ortama loş bir ışık verebilirsiniz. Mylamp güvencesiyle LED ampullere hızlıca ulaşabilirsiniz.